středa 23. července 2014

Letos jsem po dlouhé době jela jen na jeden festival (teda, možná se to ještě nějakou náhodou změní :D ale v plánu to nemám) – na C O L O U R S v mé milované Ostravě hahaha. A tak jsem si řekla, že o tom sem napíšu pár blábolů, když už jsem líná to psát ručně do deníčku.

Přijela jsem už ve středu, že si vyměníme lístky o den dřív v Karolině a půjdeme na Crossroads. Ano, hádáte správně, nakonec nedošlo ani k jednomu. :D Ale i tak bylo fajn být zase s D. a jeho rodinou (jako i víkend před tím) a taky Majdou – koťátkem, které se zatoulalo na zahradu vedle k slepicím a já si ho samozřejmě musela ochočit.




Do té doby se nestalo asi nic zajímavého pro širokou veřejnost, tak přejdu hned ke čtvrtku. Na stanové městečko jsem čekala na příjemně pekelném slunci asi dvě hodiny, má spolustanující kámoška K., která přijela těsně předtím, než jsem se dostala na řadu, pak čekala asi jen půl hodiny, zrovna když jsem dostavila stan. :D Ještě, že jsem tak šikovná, i když díky bohu, že nebyl celé čtyři dny ani náznak větru nebo deště, protože kolíčky tam byly spíš pro ozdobu než pro držení.


Potom jsme spolu šly okouknout areál a skončily na trošku zubožené trávě u Agrofertu (ale vzhledem k místu konání fakt klobouk dolů za tolik travnatých ploch letos!) a čekaly jsme na Kuromu (z nich tři členové jsou i v MGMT a čtvrtý dělal během jejich koncertu aspoň kotrmelce :D). Daly jsme si první jídlo – párek v rohlíku za 20 Kč, haha. Během koncertu jsme se přidaly k D. a dalším jeho/mým kamarádům. Hráli super, ale dojem z toho celého mám trochu zamlžený, ani moji nejoblíbenější písničku od nich, kterou hráli, jsem si pořádně neužila, protože jsme v půlce vystoupení objevili v publiku BENA GOLDWASSERA (OMG!!). Po koncertě jsme se s ním chvilku bavili, což jsem teda ani nečekala, myslela jsem, že se s náma vyfotí a čau, šup do backstage. Teda jako "bavili", já jsem nebyla schopná ani slova, až když řekl, že další den jedou do Moskvy na Piknik Afiši, tak jsem pookřála a řekla jedno a půl slova. Každopádně je teda úplně nejvíc v pohodě a milý a tváří se, že ho zajímá všechno, co říkáte, což je vždycky hezké.




Dále vlastně ani nevím, co jsme dělali, protože jsem asi byla furt v jiné dimenzi ze setkání s jedním z koťátek mé druhé nejoblíbenější skupiny momentálně. Až potom jsme došli na Shaka Ponk, abychom se pak snadněji dostali někam dopředu na MGMT. Všem se to očividně nějak šíleně líbilo, kromě mě, takže se omlouvám, ale... ne.

Před MGMT jsme před stage zahlédli ještě Andrewa a další členy kapely, začli jsme panikařit s M., kterého jsem objevila v 1. řadě a který se taky fotil s náma s Benem, a než jsme dořešili, jak to uděláme, když ani jeden nemáme na mobilu foťák s bleskem, tak všichni odešli. :( No ale nevadí. :D Vystoupení MGMT si nezískalo moc velký ohlas, což se dalo čekat, když většina publika tam byla kvůli Kids, ale i já musím přiznat, že před rokem ve Vídni to bylo stokrát lepší (i když jsem je poslouchala už od doby, kdy měli venku asi dvě písničky, tak až po tom koncertě jsem si je šíleně zamilovala a neposlouchala jsem měsíc nic jiného, takže musíte uznat). Mě osobně teda mrzelo jen, že nezahráli Siberian Breaks. :( Ale Flash Delirium a Of Moons, Birds & Monsters bylo boží!


~ ~ ~


V noci bylo tak teplo, že jsem poprvé na festivalu a celkově ve stanu spala jen v tričku a teplákách!!! Ráno jsme klasicky chytly asi hodinovou řadu na sprchu, ale poprvé a naposled stála za to a byla stále teplá. Taky se mi líbilo, jak rozdělili sprchy a do každé se vcházelo zvláštnimi dveřmi. A samozřejmě musím zmínit i snídani – dala jsem si zbytek řízku a brambor ze včerejšího oběda :D (ehm ano), muffin s třešňovou náplní a zelňák, který mi teda moc nechutnal. :(


První jsme v pátek viděli divadlo v Gongu – Souboj gigantů: Komediograf versus Besídka Divadlo Sklep. Abych byla upřímná, tak to bylo opravdu po dlouhé době, co jsem nějaké divadlo viděla, ale musím říct, že jsem se nasmála. Některé scénky teda nebyly moc dotažené anebo se zakládaly z většiny jen na takovém trochu "fekálnějším" humoru, který osobně vůbec nemusím. Když někdo ke srandě musí používat sprostá slova, sexuální a jiné podobné narážky, tak je to pro mě trošku ubohé. Každopádně všichni kolem se těm vtípkům vždycky smáli jak zbláznění, takže asi je chyba jen u mě? Ale i tak tam bylo pár opravdu povedených scén nebo vtipů; všichni jsme se shodli, že nejlepší byla pohádka o blešce a vešce, která parafrázovala tu nekonečnou pohádku o koblížkovi, co utekl babičce a dědečkovi, akorát místo zvířat tam fungoval třeba vozík, strom, studánka apod. a vznikali tam fakt super absurdní hlášky ("Já se z toho vyleju!") – a šlo to i bez sprosťáren. :) Takže za tuto scénku moc chválím, byla boží a asi můj nejlepší divadelní zážitek prozatím!


Potom se šlo na chvilu na Echo Message, ale moc jsem je neposlouchala a šel se pak ještě hledat oběd, takže žádnou kloudnou kritiku nemůžu napsat. Byla jsem hepy jak dva grepy, protože jsem našla krásný salát, kterého byla hora! Pak už jsem si ho teda nedala, protože jsem chtěla jíst trošku levněji, ale jsem ráda, že aspoň jednou jsem mohla mít čisté svědomí, že jsem si dala tolik zeleniny. :D




Potom jsme byli na půlce další české kapely Ille, která má moc hezké melodie a zpívá česky, což je vždycky plus dle mého. Určitě doporučuju. :) V druhé půlce jsme šli na jinou českou kapelu Strangers in the City. Zpěvák měl teda boží hlas, stejně jako jeho spoluhrající a celkově šlo o moc hezkou hudbu (i když trošku depčička), ale po více písničkách trošku jednotvárná. A taky si myslím, že kdyby zpívali česky jako Ille, tak by to bylo hodně zajímavější. Ale co už. I tak se cení snaha o něco jiného než rychlokvašný pop rock, který hraje každá druhá mladá česká kapela.


Další byli The Asteroids Galaxy Tour, které každý hrozně miluje a chválí si jejich koncerty, tak jsem na ně byla zvědavá. A asi to teda není úplně můj šálek kávy nebo co, moc mě koncert nebavil až na pár písniček, navíc oblečení zpěvačky tak ale tak šíleně nesedělo k stylu jejich hudby. :( Ale neříkám, že to byla špatná hudba, navíc zpěvačka má hodně zajímavý hlas, na druhou stranu odvařená jsem z toho nebyla ani trochu a příště si je nechám klidně ujít.


Následovala beseda s Davidem Vávrou, téma mělo být "šumné město Ostrava", ale většinou to bylo úplně mimo toto téma, avšak moc mi to nevadilo, protože i tak jsem se aspoň já pobavila a taky se něco nového dozvěděla. :)


Pak jsem měla pauzu, kdy jsem si zašla do stanu pro věci na večer a spočívala, protože nohy už měly dost! :( Taky během Emilíany Torrini jsme seděly / ležely na betonu a prostě relaxovaly. :D A byl to opravdu moc krásný koncert! Nejvíc se mi líbilo asi Birds. A celkově je Emilíana milá, krásná, skromná, prostě taková, jakou si hned zamilujete. Nebo aspoň já.


Po Emilíaně jsem byla do té doby přesvědčená, že půjdu na ZAZ, ale nakonec jsme šli na Abby a nelitovali jsme. :) Nebylo to teda nic úplně převratného a objevného, ale hudba super a muzikanti byli moc milí. Zaz jsem viděla už před dvěma roky, ale všimla jsem si, že za tu dobu vydala nějaké album, z kterého se mi líbilo pár písniček (proto jsem tam původně chtěla jít), ale i přesto mi přišel ten její koncert až moc "přehypovaný". A na takové koncerty já přeci nechodím! :D Avšak kdyby v tu dobu nehráli Abby, kteří se nám docela zalíbili při poslouchání před festivalem, tak bychom na ni asi šli. A přišli bychom o celokoncertní výhled na záda tohoto skvělého trička. Paní/slečno, pokud toto někdy uvidíte, tak fakt dobrý jako a dejte mi vědět, kde jste ho sehnala! :D




Pak následovala samozřejmě  ♥. I když jsme s D. seděli opět na mém již oblíbeném místečku z Emilíany, koncert jsem si užila a řekla bych, že byl za celý Colours jednoznačně nejlepší. Nevím ani proč, ale vím, že jsem si říkala, že tomu koncertu fakt nic nechybí a ani se během něho nezačínám nudit, každá písnička byla nějak zajímavá... Prostě to fakt nemělo chybu! Doufám, že do Česka zase někdy přijede, abych si na ni mohla i zatančit. :D

Poslední byl Trentemøller v trošku nekřesťanský čas (01:00-02:15), ale i přesto jsme dokonce STÁLI a T. hodně překvapil! Každá písnička byla dost boží a na tu noční hodinu se to úplně hodilo. Zároveň je to taková hudba, která se dá poslouchat i jen tak doma, narozdíl třeba od Darkside (aspoň dle mého názoru). Třeba Shades of Marble. Navíc hlavně dvě kytaristky tam dělali úplně super dá se říct "show". Prostě a jednoduše, mysleli jsme si, že hned odejdem a půjdem spát, ale nakonec jsme byli až skoro do konce.

~ ~ ~

Další den ráno jsme si daly o něco dřív budík, asi na 7 a opravdu jsme vstaly. :D Bohužel, řada na sprchu byla ještě delší než den předtím, ale půlku jsme si zkrátily posloucháním iPodu napůl, což byl fajn nápad a musím to tak udělat i příště.

Po velmi velmi ledové sprše a dalším muffinu (tentokrát s čokoládovými kuličkami) jsme si šly lehnout do stanu / ven na karimatku. Pak jsme se vydaly do Karoliny na oběd (v mém případě bageta s několika druhy sýrů a rajčaty a půlka salátu od K.), chvilu spočnuly u kanceláří ve stínu a pak jsme si šly lehnout do areálu k barevným stoličkám, kde byly nějaké náznaky stínů. Teďka mě mrzí, že jsme v té době radši nešly do jedné ze stageí ve Světě techniky, ale tehdy jsme bohužel ještě nevěděly, jak je to tam BOŽÍ. Pak nastala taková složitá situace, kdy jsem měla mobil na nabíjení přes noc u D. a K. si ho zrovna taky musela dát nabít, takže jsem se musela domluvit dopředu na místě a doufat, že se tam najdeme. A nenašli. :D Ale stihla jsem aspoň kousek Prodavače. Docela zajímavá hudba i texty, škoda, že jsem nestihla víc, než půlku + navíc mi celou dobu vrtalo hlavou, kde teda všichni jsou a proč furt nepřišli. Ale detaily to tu nebudu zatěžovat, nakonec jsem je zastihla docela náhodou někde, kde už jsem myslela, že nebudou a kde byli místo Prodavače. (Damn them!) Konečně jsem měla mobil u sebe! :D

Dále nevím, co jsme dělali, ale vydali jsme se na Cheta Fakera. Doma jsem ho poslouchala jen tak zběžně a trochu mě to nudilo, ale říkala jsem si, že když tam čeká každý hipster a bylo tam docela plno i dopředu, tak asi to bude dobré. No nevím, asi jsem moc to moc nepochopila, ale nuda to byla i naživo, takže po tom, co si kluci udělali srandu ze všech kolem a Cheta samotného jsme šli radši na pivo a potom s D. na The Finally. To je další česká kapela, co hraje asi něco jako shoegaze (moc se v těch žánrech už ani nevyznám :D) a je to hodně super! Snad je ještě někdy uvidím. Během koncertu jsme si taky vyfotily naše děravé / špinavé nohy, tak se kochejte. :D

 


Po The Finally jsme se šli rychle najíst a já si dala (pokud se nepletu) své první waffle. Za 39 Kč jsem si na ně mohla dát strašně moc věcí a podle sebe, fakt nejlepší stánek, divila jsem se, že tam nikdo nikdy nebyl, když jsem šla kolem! Doufám, že budou i příště. Kam se na to hrabou palačinky za milion korun. :D


Následoval pohádkový Ólafur Arnalds v Gongu. Nádherný koncert, zbožňuju, když jsou tiché pasáže a nikdo ani nedutá a jen poslouchá. Až bude podzim a začne takové to zamračené počasí, kdy to vypadá, že začne pršet, a rožínat světla se musí už okolo šesti večer, tak přesně v tu chvíli si ho zapněte a užijte si to.

Po Ólafurovi jsme původně chtěli na Manon Meurt, což je hodně super česká kapela (aspoň podle nahrávek na bandzone), na Johna Granta nebo na WWW (ty snad nemusím představovat), ale nakonec se nešlo ani na jedno a šlo se čekat na Roberta Planta. Já jsem do června ani nevěděla, že to byl zpěvák Led Zeppelin a ani to mě nějak nezvedalo ze židle, protože Led Zeppelin vlastně vůbec neposlouchám a není to úplně "moje hudba", ale i tak mě koncert příjemně překvapil a hodně písniček, vlastně většina se mi opravdu líbila (ale teda spíš ty jeho nové). Tak možná si ho taky občas poslechnu. :)

Už jsem zmínila Darkside a na ty se šlo právě po Plantovi. Nějak šíleně mě nezaujali, byli to takoví horší Trentemøller i co se týče vizuálních efektů na stage, ale pořád to bylo lepší než třeba Chet Faker. :D A i nějaké to elektro je občas třeba. Asi v půlce jsme si šli pro pití a potkali jsme H., P. a spol. S nimi jsem se pak viděla po koncertě, což bylo docela vtipné, ale nebudu to popisovat do detailů. Každopádně jsem za nima zašla hlavně proto, že zbytek gangu šel na Prago Union a já chtěla na Bastille. Tak jsme na ně šli s H. a P., ale ti nakonec šli někam chlastat a skončila jsem s M. a jeho kamarádem, které jsme potkali ještě s H., P. Původně jsem Bastille ani moc nemusela a Pompeii se mi vlastně ani nelíbí, ale po pár dalších písničkách se mi zalíbili a koncert se mi taky moc líbil. :)

~ ~ ~

Další den ráno jsme si dali ještě dřívější budík, tak 6:30, a se slepenýma očima jsme došly k prvnímu vchodu stanového městečka, kde byly sprchy, a nemohly jsme tomu uvěřit – ŽÁDNÁ FRONTA, ŽÁDNÁ!!! A dokonce byly i nějaké sprchy ještě volné, nebyly všechny obsazené. Tady fotka jako důkaz. :D (Slečna, která tam stojí, právě odcházela.)



Následoval opět muffin, opět s čokoládovými kousíčky, a spaní venku na karimatce. Navíc pár stanů okolo zmizelo, takže jsme se mohly trochu víc rozvalit. Potom jsem šla s D. a spol. na další divadlo v Gongu – Divadlo Bolka Polívky: DNA. Opět jako v pátek jsem se občas zasmála, občas ne. Ale celkově to bylo skvěle vymyšlené a hlavně Anna Polívková a její samotné výstupy byly super a pak monology Bolka Polívky. Ale nejsem nějaký velký znalec divadla, tak to nebudu víc rozebírat. :D

Potom bylo fakt hodně vedro a K. měla puchýře po celých nohách, tak jsme se vykašlaly na zbytek bandy a šly konečně do toho Světa techniky (nápad za milion), původně jsme chtěly na Poetry stage, ale už tam nepouštěli. :( Tak jsme skončily na lehátkách na ČT stage – NEJLEPŠÍ. Klimatizace, pohodlí, žádný hluk. Asi jsem i na chvilu usla. Pak na jedné z projekcí pouštěli ČT24 a byl tam zrovna živý vstup z Colours a nějaká holka dala moderátorce pusu na líčko. :D To bylo docela milé a zároveň vtipné. Pak už mě to tam ale moc nebavilo, tak jsem šla za zbytkem opět k barevným stoličkám. Zjistila jsem, že si během hraní zorbing fotbalu spálili nohy, takže už taky nemohli chodit a nakonec jsem tam měla nejčilejší nohy já, JÁ, které natékaly nohy už v pátek odpoledne. :D

Koukali jsme z dálky na John Butler Trio, od kterých jsme asi všichni čekali něco víc. Já si mezitím šla obstarat poslední pozdní oběd v Happy Burgers, kam jsem se těšila celý festival. Dala jsem si "Green Burger" (z brokolice a hrášku) a pak raw hranolky, které byly asi z dýně? Nemohli jsme na to celou dobu přijít. Každopádně to byla zajímavá změna a to celé mě stalo jako normální hamburger. :) Ale fotku bohužel nemám. :(

Pak se invalidi rozhodli, že se teda půjde čekat na The National dopředu, bolest nebolest. The National se mi ze začátku moc nelíbili, ale postupně to vygradovalo v opravdu skvělý koncert! Bonus taky za to, že Matt donesl do předních řad jejich víno. :D (I když mě štvalo, že jsem nedostala taky!) A pak ta jeho nekonečná cesta publikem, kterou zakončil přímo u nás, takže jsme si ho všichni krásně ošahali a máme z toho zážitek na celý život. :D No ale hlavně, HLAVNĚ ZAHRÁLI PINK RABBITS, i přestože jsem ji v žádném z posledních setlistů neviděla. Jestli neznáte Pink Rabbits, tak si to hned pusťte a nejméně třikrát za sebou. Ta písnička je vlastně úplně monotónní, ale čím víc ji posloucháte, tím víc nového tam najdete. To se mi vlastně taky na The National líbí – každý fanoušek má jinou "tu svou" (pokud to nejsou nudisti a nehlásají hned England).



Cokoliv po tomhle koncertě (A PO PINK RABBITS) byl jen špatný vtip, takže Goat jsme vzdali hned a šli se s D. projít naposledy po areálu a vyfotit si selfie v odrazu ve Světě techniky. Chtěli jsme taky na tu věž, ale nemohli jsme ji jaksi najít. :D Dala jsem si ještě druhé a poslední waffle na rozloučenou <3 a festival jsme skončili (jako asi každý) na druhé půlce Johna Newmana, během kterého jsme se ještě párkrát vyfotili a definitivně se rozloučili. Pak jsem si ještě sedla s K. a její kamarádkou na posledních pár písniček. O "oldwoman" teda nemůžu říct nic kloudného, ale líbilo se mi třeba Losing Sleep, přičemž mě nejvíc překvapilo, že si pamatuju text, který jsem si zpívala. :D Anebo Day One. Naopak Love Me Again, na kterou určitě všichni čekali, se mi moc nelíbila. Ale co už.

Ráno jsme všechno stíhaly úplně úplně přesně, fakt jak hodinky a stihly jsme se dokonce vyfotit i s K.! I přestože jsou ty fotky strašné, ale máme aspoň jednu normální s Benem. :D A to je vše, ahoj za rok!

3 komentáře:

  1. Vidím, že si toho stihla docela dosť. Pink Rabbits si určite pustím, myslím že ťa napadne, že prečo. :D :D

    Jedlo tiež paráda! Šalát vyzerá super, nič mu tam nezavadzia. Ja som si na Pohode dala zeleninové rizoto a bolo to pre mňa, gurmána, o ničom, suché. Ja potrebujem v jedle omáčky, omáčky!!!! :D

    To stretnutie s Benom muselo byť zaujímavé! Dosť sa smejem, ako píšeš, že dobre ste sa porozprávali a v duchu si vravím, že si nejaká komunikatívnejšia... a potom to zabiješ vetou, že si prehovorila 1 a pol slova. :DDDDDD (v čom samozrejme sa znova nachádzam)

    Bože teraz ako tak čítam tvoj report, úplne som v mojom zabudla spomenúť Baláža&Hubináka. No nič. Preto vždy, keď ťa niečo napadne a chceš to odložiť na neskôr, všetko si píš na papier! :D

    A tie wafle!!!!! Čo sú tí ľudia slepí?? Na Pohode boli za 1,50€ (či?) a bol na nich len lekvár a šľahačka s posypom. Ale ako vidím, headlinerom tohtoročných festivalov bolo rozhodne jedlo. :D (ok, s nadsázkou)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se divím, kolik jsem toho stihla! a jo Pink Rabbits je pro tebe jak stavěné :D ale myslím, že (aspoň podle kontextu) to je růžové víno... což je ještě lepší!!!

      no říkala jsem si, že pro moji jedinou aktivní čtenářku musím zdokumentovat veškeré jídlo!:D a rizoto ti nezávidím, jako když je dobrá rýže, tak nemusí být ani ta omáčka, ale na festivalech bych to nečekala :D škodaaa.

      jako já se fakt snažila něco říct, ale byla jsem úplně mega v šoku a navíc jsem anglicky nemluvila hrozně dlouho :D tak to bylo jako tak že "we're playing at moscow" "what??" "moscow" "awwww, take me with you, i love russia!" a kámoška pak vysvětlila, že studuju ruštinu a on že oh you could come with us and translate :D no nic.

      noo, já se při tom psaní třeba zase řídila přímo podle programu, který jsem měla po ruce :D jinak bych plno věcí taky zapomněla!

      jinak tuším že 1,50 je tak stejná cena jak 40 kč (víceméně), ale za tak málo je to blbé no. tyhle stály fakt za to! ale nechtěla jsem jíst tak moc sladké, jinak bych si je dávala asi pořád :D doufám, že si taky napsala něco o jídle!!! :D těším se!

      Vymazat
  2. :D:D:D teraz sa snažím si predstaviť všetky tie MGMT fanynky, ktoré sa s nimi túžia stretnúť a blabla.. a teba tu jeden z nich "pozýva" do Ruska, však normálny všedný deň. :D :D

    noo o jedle som toho napísala pomenej... ale niečo tam je! a cena tých waflí je zhruba rovnaká, len rozdiel vidím v tých prílohách :/

    OdpovědětVymazat